Από το καλοκαίρι του 2011 έχει ξεκινήσει αυτή η δραστηριότητα στην Πλύτρα, της δημοτικής ενότητας Ασωπού, του δήμου Μονεμβασιάς.

Δανειστική Ποδηλατολέσχη. Γι’ αυτήν τη δράση που αποτελεί σύγχρονο παράδειγμα προς μίμηση, ο Βαγγέλης Βλαχάκης από τη Δανειστική Ποδηλατολέσχη διηγείται την ιστορία γέννησης της Ποδηλατοπαρέας: «H Ποδηλατοπαρέα ξεκίνησε όταν βρέθηκαν μερικά ποδήλατα στην αυλή της πολυκατοικίας όπου διέμενα, σε ένα προάστιο της Αθήνας και για τρία περίπου χρόνια δεν τα αναζήτησε κανένας. Έτσι, αποφάσισα να πάρω την πρωτοβουλία να τα επισκευάσω και να τα διαθέτω στους ενοίκους της πολυκατοικίας για τη βόλτα τους». Πολύ σύντομα, και άλλα ποδήλατα που αράχνιαζαν σε αποθήκες ενώθηκαν με τα πρώτα, ενώ οι ιδιοκτήτες τους είχαν αγοράσει ήδη νέα μοντέλα και έτσι η Ποδηλατοπαρέα είχε γεννηθεί.

Ο χαρακτήρας της λέσχης είναι καθαρά δανειστικός και περιλαμβάνει ποδήλατα για μικρούς και ηλικιωμένους (τρίκυκλα). Στόχος της λέσχης είναι να διαδοθεί η χρήση του ποδηλάτου σε όλες τις ηλικίες και όχι μόνο για ψυχαγωγία, αλλά και ως τρόπος μετακίνησης. Η επιλογή για δωρεάν προσφορά των ποδηλάτων συνάδει με τη γενικότερη φιλοσοφία της οικονομίας της δωρεάς (Freeconomy) που αποτελεί ένα πολύ απλό σύστημα αλληλέγγυας οικονομίας. Σκοπός της λέσχης είναι να συνεχίσει τις ποδηλατοβόλτες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ως αντιστάθμισμα στο κρύο, αλλά και ως μία καλή αφορμή για να βρίσκονται τα μέλη της λέσχης . Ειδικά στην επαρχία όπου εδρεύει η λέσχη, οι αφορμές για κοινωνική συνεύρεση είναι σπάνιες, οπότε έτσι δημιουργούνται. Δεν υπάρχουν ακόμη προγραμματισμένες συναντήσεις, αν και αυτό φαίνεται μία καλή ιδέα για υποστήριξη στη διάδοση των δράσεων της λέσχης σε ευρύτερο κύκλο.

http://podilatoparea.blogspot.com