olives Monemvasia

θα χρειαστείτε:

Ελιές καλαμών, αλάτι, ξύδι, ελαιόλαδο

 

οδηγίες παρασκευής:

Διαλέγετε ελιές καλαμών 30 κιλά περίπου.

Τις πλένετε και τις χαράζετε με ξυράφι ή με το ειδικό μηχάνημα, τις ξαναπλένετε και τις βάζετε σε μεγάλο βαρελάκι με νερό που να τις σκεπάζει.

Τις αφήνετε στο νερό 10 μέρες ενώ το αλλάζετε κάθε μέρα. Στο τελευταίο νερό προσθέτετε 3 κιλά αλάτι χοντρό. Για να δείτε αν είναι εντάξει το αλάτι, ρίχνετε ένα αβγό και αν επιπλέει είναι αρκετό το αλάτι. Τις αφήνετε στο αλάτι για 5 μέρες ή  όσο καιρό θέλετε να τις διατηρήσετε.

Αν θέλετε να τις βάλετε σε βάζα, τις βγάζετε από την άρμη, τις βάζετε σε μία μεγάλη λεκάνη και ρίχνετε αρκετό ξύδι (3 μπουκάλια περίπου). Τις αφήνετε για 1 μέρα. Τις στραγγίζετε και τις βάζετε σε βάζα που γεμίζετε με λάδι.