Σ’ αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε μια τάρτα η οποία δεν είναι ελληνικό πιάτο, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικά ελληνικά προϊόντα. Χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο και κατσικίσιο βούτυρο για να φτιάξουμε τη ζύμη μπριζέ.

Από παλιά στην περιοχή μας συνήθιζαν να χρησιμοποιούν μαζί ελαιόλαδο και το κατσικίσιο βούτυρο, τόσο στα μαγειρευτά όσα και σε διάφορες παρασκευές. Ουσιαστικά μπορούμε να πούμε ότι μαγείρευαν με ελαιόλαδο και αρωμάτιζαν με κατσικίσιο βούτυρο σε μικρή ποσότητα, με αποτέλεσμα να μαγειρεύουν πολύ πιο υγιεινά και εύγευστα  εκμεταλλευόμενοι και τους φυσικούς πόρους, αφού υπήρχε πολύ περισσότερο ελαιόλαδο.

 

θα χρειαστείτε:

υλικα για τη ζύμη :
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
70 γραμμάρια ελαιόλαδο
50 γραμμάρια νερό η γάλα
1 αυγό
20 γραμμάρια κατσικίσιο βούτυρο
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι

υλικα για τη γέμιση :
βατικιώτικα κρεμμύδια 250 γραμμάρια (τσιγαρισμένα, έτοιμα για χρήση)
100 γραμμάρια τουλουμοτύρι
250 γραμμάρια φρέσκο κατσικίσιο τυρί
3 αυγά
100 γραμμάρια γάλα
120 γραμμάρια ελιές χωρίς το κουκούτσι
πιπέρι
φρέσκια ρίγανη

 

οδηγίες παρασκευής:

Εκτέλεση για τη ζύμη :

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα λεκανάκι κάνουμε μια λακούβα και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το κατσικίσιο βούτυρο. Με τα δάχτυλά μας ψιχουλιάζουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το λάδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματισθεί η ζύμη.  Δεν επιμένουμε πολύ γιατί δεν θέλουμε ελαστική ζύμη, ζυμώνουμε το λιγότερο δυνατό.

Αυτή τη ζύμη την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και την ξεκουράζουμε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μετά παίρνουμε 2 λαδόκολλες την τοποθετούμε ανάμεσά τους, με τον πλάστη την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και την τοποθετούμε στην ταρτιέρα. Μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη και κατευθείαν στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας, αλλά με αυτό τον τρόπο είναι δύσκολο να την κάνουμε ισόπαχη και επίσης δεν γίνεται λεπτή. Η λεπτή ζύμη είναι πιο τραγανή.

Απλώνουμε μια μεμβράνη μαγειρικής (κίτρινη γιατί η πράσινες δεν μπαίνουν στον φούρνο) πάνω στην τάρτα και την γεμίζουμε με ρύζι ωμό. Ψήνουμε την τάρτα στους 170 βαθμούς για 15 λεπτά, την βγάζουμε από τον φούρνο,. Αφαιρούμε την μεμβράνη με το ρύζι και ψήνουμε άλλα 5-6 λεπτά. Δεν θέλουμε να ψηθεί εντελώς, μετά ρίχνουμε την γέμιση και ψήνουμε 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει πάλι στους 170 βαθμούς. Μπορούμε να παραλείψουμε το προψήσιμο της τάρτας αλλά η ζύμη δεν θα είναι τόσο τραγανή και καλοψημένη.

Εκτέλεση για τη γέμιση :

Κόβουμε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο και χαμηλή φωτιά. Για την ακρίβεια τα βράζουμε μέσα στο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν καλά και τα βάζουμε σ’ ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Χτυπάμε λίγο τα αυγά σ’ ένα λεκανάκι με τον αυγοδάρτη ή με ένα πιρούνι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (το τουλουμοτύρι και το φρέσκο τυρί κομμένο σε λεπτές φέτες), ανακατεύουμε καλά και αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι.
 

Η παραπάνω συνταγή είναι για στρογγυλή ταρτιέρα διαμέτρου 24-26 εκατοστά.