Το κρεμμύδι είναι αναμφισβήτητα το χαρακτηριστικότερο προϊόν της περιοχής των Βοιών (Βατίκων). Το ντόπιο, Βατικιώτικό, κρεμμύδι είναι γευστικότατο και ιδιαίτερα καυτερό. Θεωρείται ιδανικό για μαγείρεμα, αφού δίνει ιδιαίτερη γλυκιά γεύση.

Ο βολβός του βατικιώτικου κρεμμυδιού είναι σφαιρικού σχήματος, ελαφρώς επιμήκης με διάμετρο μεταξύ 35 και 80 mm. Ο εξωτερικός χιτώνας, χρώματος ορειχάλκου, είναι στιλπνός και ανθεκτικός, αποτελούμενος από πολλά στρώματα με στενή αλληλεπικάλυψη, που προστατεύουν τους εσωτερικούς χιτώνες. Η σάρκα του είναι κοκκινωπού χρώματος, σφικτή και συμπαγής. Χάρη στην τεχνική παραγωγής και στο ξηρό κλίμα που χαρακτηρίζουν την περιοχή των Βοιών, η περιεκτικότητά του σε ξηρά ουσία είναι υψηλή. Ετσι, το προϊόν αποθηκεύεται εύκολα, διατηρείται επί μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως να χάνει τη διατροφική του αξία, καθώς η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υγρασία το προστατεύει από τη σήψη.

Η συγκομιδή του γίνεται στις αρχές Μαϊου, ενώ οι συνολική έκταση που καλλιεργείται φθάνει τα 1200 στρέμματα.

Δείτε επίσης: Ο παραγωγός Γιάννης Ψαράκης μιλά για την καλλιέργεια του Βατικιώτικου κρεμμυδιού