ΠΕΡΙΟΧΗ ΖΑΡΑΚΑ

ΑΗ ΓΙΑΝΝΗΣ –ΛΟΓΓΑΡΙ
Μονοπάτι με χαμηλή βλάστηση, τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε33. Πορεία διάρκειας 2 ωρών με κατάληξη σε ανέπαφο εγκαταλειμμένο οικισμό τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής

ΚΡΕΜΑΣΤΗ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ
Διαδρομή κατά το μεγαλύτερο μέρος της μέσα σε δάσος. Μελισσοκομικός παράδεισος της Νότιας Ευρώπης, η περιοχή αυτή αριθμεί τα περισσότερα είδη της ελληνικής χλωρίδας. Κατάληξη στο μοναδικό Κυπαρίσσι. Διάρκεια πορείας 5 ώρες.

XΑΡΑΚΑΣ-ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ
Διανοιγμένο και σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα στο δάσος. Διασχίζουμε ωραία πλατώματα και παρατηρούμε ιδιόμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς. Η θέα στο Μυρτώο Πέλαγος ανεπανάληπτη. Διάρκεια πορείας 4 ώρες.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΜΠΑΛΟΓΚΑΙΡΙΟΥ
Παρθένο φαράγγι με δύσκολα περάσματα, κατάλληλο για έμπειρους ορειβάτες. Απαιτείται η χρήση σχοινιών. Καταλήγει σε πανέμορφη παραλία, από την οποία μικρό σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί σε χωματόδρομο. Συνιστάται η μη διέλευση του μονοπατιού κατά τους μήνες Απρίλιο Μάιο, λόγω της επώασης των αυγών των άγριων πτηνών. Διάρκεια πορείας 3,5 ώρες.

ΚΡΕΜΑΣΤΗ-ΧΑΡΑΚΑΣ
Κομμάτι του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε33, παλιός δρόμος επικοινωνίας των δύο χωριών. Ωραία διαδρομή, μέσα από αιωνόβιο ελατόδασος. Διάρκεια πορείας 4 ώρες.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΡΑΚΑ-ΠΙΛΙΖΑ
Από το δρόμο προς Κυπαρίσσι στο σημείο Σταυρός ξεκινάει το σηματοδοτημένο μονοπάτι που κατηφορίζει την πλαγιά του βουνού ως κάτω τη γραφική παραλία. Στην αρχή του μονοπατιού κατεβαίνουμε το παλιό πέτρινο καλντερίμι που οδηγούσε στο Κυπαρίσσι. Κατόπιν συνεννοήσεως υπάρχει η δυνατότητα, μετά το πέρας της πορείας,μετάβασης στο Κυπαρίσσι με βάρκα. Διάρκεια πορείας 2,5 ώρες.

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΙΩΝ – ΚΑΒΟΜΑΛΙΑΣ

ΑΓΙΟΣ ΜΥΡΟΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ-ΦΑΡΟΣ ΚΑΒΟΜΑΛΙΑ
Απολαυστική διαδρομή με θέα το πέλαγος. Αφού περπατήσουμε μέσα από φρυγανώδη άγρια βλάστηση καταλήγουμε στον ανακαινισμένο θρυλικό φάρο, μέσα από ασφαλές διανοιγμένο μονοπάτι. Μια από τις πιο εμβληματικές διαδρομές του Δήμου Μονεμβασιάς

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ- ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πορεία διάρκειας 4 ωρών δίπλα στη θάλασσα κατά μήκος της ακτογραμμής. Συναντούμε το απολιθωμένο δάσος, το Ναό του Ποσειδώνα και καταλήγουμε στο εγκαταλειμμένο μοναστήρι της Αγίας Ειρήνης. Εκεί υπάρχει η δυνατότητα διανυκτέρευσης στα κελιά έπειτα από συνεννόηση με τους υπευθύνους.

ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ- ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ
Από την Αγία Μαρίνα το ανηφορικό μονοπάτι οδηγεί στο Γερμανικό Παρατηρητήριο, που χτίστηκε στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, στην κορυφή των βράχων του Κάβου Μαλέα. Εμφανές, μη σηματοδοτημένο μονοπάτι, με εξαιρετική θέα. Η πορεία καταλήγει στο γραφικό χωριό Βελανίδια.

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΛΑΩΝ - ΑΣΩΠΟΥ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑ - ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ
Ξεκινώντας από την πόλη των Μολάων περπατούμε ως την κορυφή της Κουρκούλας, την Στρογγύλα σε υψόμετρο 916 μ. απ’ όπου αγναντεύουμε τις πεδιάδες Μολάων και Έλους, το Λακωνικό Κόλπο ως την θάλασσα των Κυθήρων και τις κορφές του Ταϋγέτου. Πορεία μέσα από το σκιερό φαράγγι του Λάρνακα, πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Διάρκεια πορείας 6 ώρες.

ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΩΝ
Το Παλαιόκαστρο, Είναι κατά μία εκδοχή η Ακρόπολη της Αρχαίας Κυπαρισσίας, το φυσικό και επιβλητικό οχύρωμα του αρχαίου Ασωπού. `Υστερα από ανάβαση 1 ώρας, φτάνουμε στην κορυφή, όπου σώζονται ερείπια αρχαίων κτισμάτων. Εξαιρετική θέα στον κάμπο των Μολάων και το Λακωνικό Κόλπο.

KΑΡΑΒΟΣΤΑΣΙ ΠΛΥΤΡΑΣ– ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΞΥΛΙ
Ενδιαφέρουσα πορεία δίπλα στη θάλασσα, διάρκειας 2,5 ωρών. Στη διαδρομή συναντούμε πλήθος αρωματικών μεσογειακών φυτών.

 

ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΑΛΑΝΤΩΝ-ΧΑΡΑΧΙΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑΣ
Πανέμορφη διαδρομή μέσα σε σκιερό φαράγγι πλούσιας χλωρίδας και πανίδας. Κατά τη διάρκεια της πορείας συναντούμε νερόμυλους, ένας εκ των οποίων ανακαινίστηκε και λειτουργεί κάθε Κυριακή. Η κατάληξή του είναι στην μεγάλη παραλία Χαραχιά της Δαιμονιάς. Διάρκεια πορείας 5,5 ώρες.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΟΥΛΕΝΤΙΩΝ
Σκιερή ωραία, κατηφορική διαδρομή που καταλήγει στη θάλασσα της Μονεμβασιάς μέσα από σηματοδοτημένο μονοπάτι. Απολαυστική διαδρομή ειδικά την `Άνοιξη που η Φύση ξεδιπλώνει τον πλούτο της. Διάρκεια πορείας 4,5 ώρες.

ΑΓΙΟΣ ΦΩΚΑΣ-ΣΠΗΛΑΙΟ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ
Από τον `Αγιο Φωκά και ύστερα από πορεία 3 ωρών φτάνουμε στο εξωτικού κάλλους και γεωλογικού ενδιαφέροντος Σπήλαιο της Καστανιάς, επισκέψιμο για το κοινό συγκεκριμένες ώρες και ημέρες. Το μονοπάτι αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε33.

alt   alt