Where to stay in municipality of Monemvasia

In all of the municipal departments – from Kyparissi in the north to Neapoli in the south - all categories of accommodation are available throughout the year.

Click here to search for accommodation in the municipality of Monemvasia.

 

 

Πρωτοσέλιδα

Η Μονεμβασιά είναι από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς στην Ελλάδα όχι μόνο το καλοκαίρι.

Εκτός από την περίφημη Καστροπολιτεία, η οποία όλες τις εποχές του χρόνου προσφέρει μοναδικές εικόνες και αυτή την ιδιαίτερη μεσαιωνική ατμόσφαιρα, ολόκληρη η περιοχή του δήμου παρέχει επιλογές που την καθιστούν έναν εξαιρετικό προορισμό όλο το χρόνο.

Στη Νεάπολη, ο επισκέπτης θα γνωρίσει την όμορφη πόλη με το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα και θα νιώσει μια γαλήνη και εσωτερική ηρεμία όταν περπατήσει στους όμορφους δρόμους και την παραλία της πόλης.

Ανάλογες εικόνες ψυχική ανάτασης προσφέρει και το Κυπαρίσσι έχοντας φόντο την απεραντοσύνη της θάλασσας.

Κάντε μια στάση και στο μοναδικό φιόρδ της Ελλάδας και σε ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια παγκοσμίως, στο Γέρακα για να απολαύσετε το μεγαλείο της Φύσης και τις φημισμένες γαριδοπέτουλες.

 

 

Αυτήν ακριβώς την φυσική ομορφιά μπορεί να αναζητήσει ο επισκέπτης στο σπήλαιο της Καστανιάς, το οποίο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια της Ελλάδας και το δεύτερο στο είδος του στην Ευρώπη ή ακόμα (και εφόσον το επιτρέπει ο καιρός) στο απολιθωμένο φοινικόδασος που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, κοντά στον Άγιο Νικόλαο Βοιών.

Αλλά και αυτοί που νιώθουν πιο δραστήριοι, μπορούν μέσα από μια σειρά καλά οργανωμένων και σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών - τόσο στον Καβομαλιά και στο Χιονοβούνι όσο και στις υπόλοιπες περιοχές του Δήμου - που έχουν κυρίως περιηγητικό και λιγότερο ορειβατικό χαρακτήρα, να γνωρίσουν από κοντά όλα τα κρυμμένα μυστικά του τόπου και να δουν αξιοθέατα, όπως είναι μεταξύ άλλων ο φάρος του Καβομαλιά, ο αρχαιολογικός χώρος του Ζάρακα, ο εγκαταλειμμένος μεσαιωνικός οικισμός στο Λογγάρι, ο νερόμυλος στα Τάλαντα, το φαράγγι Μπαλογκέρι κα.

Πολλές μάλιστα από αυτές τις διαδρομές ενδείκνυνται και για περιήγηση με mountain bike.

Όσοι αναζητούν περισσότερη δράση, θα ανταμειφθούν με τα δύο αναρριχητικά πεδία, τα οποία βρίσκονται στο πάρκο Καβομαλιά – Ζόμπολου στον Άγιο Νικόλαο της Νεάπολης (διαθέτει εξαιρετικά πεδία με φόντο τη θάλασσα, τα οποία περιβάλλονται από σημαντικά και φυσικά αξιοθέατα) και στο Κυπαρίσσι, όπου το αναρριχητικό πάρκο προσφέρει μια μοναδική θέα στο Μυρτώο Πέλαγος.

Πέρα όμως από μοναδικά φυσικά τοπία και οικοσυστήματα, η Μονεμβασιά χαρακτηρίζεται και από το έντονο θρησκευτικό της στοιχείο, κάτι άλλωστε που αποτυπώνεται και στον αριθμό των εκκλησιών και των μοναστηριών της.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η περιοχή του Καβομαλιά λόγω του μεγάλου αριθμού των ναών και των ασκηταριών της έχει πάρει την ονομασία «μικρό Άγιο Όρος» καθώς και ότι στην περιορισμένη έκταση της Καστροπολιτείας διασώζονται 26 από τις 33 εκκλησίες που αναφέρεται ότι υπήρχαν τον 19ο αιώνα.

Ο ναός του Ελκομένου Χριστού στην Καστροπολιτεία, ο Άγιος Αθανάσιος στην Παντάνασσα, ο Πίσω Άη Γιώργης κοντά στα Βελανίδια, ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος στον Χάρακα αλλά και η Μονή Ευαγγελιστρίας μεταξύ Γέρακα και Ρειχιάς είναι μερικά μόνο από τα θαυμάσια δείγματα της εκκλησιαστικής και θρησκευτικής παράδοσης της περιοχής.

 

Ένα ακόμα δυνατό «χαρτί» της περιοχής είναι τα προϊόντα της και οι γαστρονομικές της προτάσεις, οι οποίες σχετίζονται με μοναδικές συνταγές (π.χ. σαΐτια, γαριδοπέτουλες, γκόγκλες).

Άλλωστε στη Μονεμβασιά θα έχετε τη δυνατότητα να γευθείτε στον τόπο του τον οίνο Malvasia, το πιο φημισμένο κρασί του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης.

Η περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς φημίζεται εξάλλου για τα μοναδικά τοπικά προϊόντα της όπως το μοναδικό βατικιώτικο κρεμμύδι με την επιστημονικά αναγνωρισμένη μεγάλη θρεπτική αξία και το φημισμένο εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο φημισμένο ελαιόλαδο, τα οποία αξίζει να δοκιμάσετε.

Όλες οι εποχές του χρόνου είναι κατάλληλες για να γνωρίσετε έναν φανταστικό τουριστικό προορισμό και τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων της.

 

 

 

Καταδύσεις στο Δήμο Μονεμβασιάς

Εξερεύνηση στο ναυάγιο του Αγ. Νικόλαου Βοιών Λακωνίας

 

Κείμενο:Κώστας Λαδάς
Φωτογραφίες-Βιντεο: Κ.Λαδάς- Δ. Κωνσταντόπουλος


Στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας ,στο Δήμο Βοιών ,Βορειοανατολικά της άκρας Ζόβολο βρίσκεται βυθισμένο το φορτηγό πλοίο “Kaptan Ismail Hakki”. Ένα καράβι 30 μέτρων που μετέφερε 578 τόνους σιδηρομετάλλευμα  και ένα αυτοκίνητο εποχής. Το πλοίο, για αγνώστους λόγους μέχρι σήμερα, βυθίστηκε στις 30  Ιανουαρίου 1978, σχεδόν 100 μέτρα από την ακτή, σε βάθος 12 μέτρων.
 Ανήκε στην εταιρεία Deval Shipping Group και πήρε το όνομα του από τον δεύτερο ιδιοκτήτη της εταιρείας Ισμαήλ Χακί ο οποίος, όταν ανέλαβε την εταιρεία, το 1952, έφερε μια σύγχρονη εποχή στον τουρκικό εμπορικό στόλο, μετατρέποντας όλα τα ατμόπλοια της εταιρείας του, σε ντίζελ. Πιθανόν, το “Kaptan Ismail Hakki” να ήταν το πρώτο τουρκικό που μετατράπηκε σε ντιζελοκίνητο.

Η ιστορία αναφέρει πως χάρη στη παρατηρητικότητα ενός βοσκού ο οποίος βρισκόταν ακριβώς εκείνη την ώρα στην Αγία Μαρίνα, δεν υπήρξαν θύματα από το ναυάγιο .
Ο βοσκός άναψε φωτιές στη μοναδική αμμώδη παραλία της περιοχής, ώστε να κατευθύνει εκεί τους ναυαγούς, σώζοντας τους έτσι από τη πρόσκρουση τους στα βράχια του Καβομαλλια. Οι ναυαγοί ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προς το βοσκό για τη σωτηρία τους, χάρισαν τη βάρκα τους στους αγρότες της περιοχής .

Η διαδρομή για να φτάσουμε στην παραλία της Αγίας Μαρίνας ,όπου και θα καταδυθούμε ,ξεκινάει από την Νεάπολη με κατεύθυνση προς τον Άγιο Νικόλαο. Στη συνέχεια προς τον  Προφήτη Ηλία , και λίγο πριν το τέλος της ασφάλτου, μπαίνουμε  αριστερά σ έναν χωματόδρομο αρκετά βατός, για συμβατικά αυτοκίνητα, προς το Απολιθωμένο Δάσος. Μετά από το δάσος και λίγο πριν φτάσουμε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, ακολουθούμε τον δεξί χωματόδρομο που οδηγεί σε μια αλάνα όπου είναι και το τέλος της διαδρομής μας .

- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά την ετοιμασία μας στην ξηρα, στη μετακίνηση τόσο τη δική μας όσο και του εξοπλισμού μας, λόγο των κοφτερών βράχων που υπάρχουν γύρω. 
Ευτυχώς στην άκρη του κάβου  υπάρχουν μικρά σκαλοπάτια που  διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο μας στο νερό.

- Σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή και σε ευθεία με το φυσικό ρέμα που έχει δημιουργηθεί στα βράχια από την θάλασσα, βρίσκεται βυθισμένο με την αριστερή του πλευρά στον αμμώδη βυθό το σιδερένιο κουφάρι του πλοίου, με την πρύμνη του να κοιτάει την ξηρά και την πλώρη το ανοιχτό πέλαγος.
 Το μέγιστο βάθος φτάνει τα 12 μετρα και το ελάχιστο τα 4μετρα, κάνοντας το ναυάγιο επισκέψιμο σε αυτοδύτες όλων των επίπεδων, καθώς επίσης και σε ελευθέρους δύτες.

Η κατάλευκη άμμος που βρίσκεται τριγύρω από το ναυάγιο και το μικρό  του βάθος, είναι οι ουσιαστικοί, καλοί παράγοντες του πολύ καλού  φωτισμού, σε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία του, από τις ακτίνες του Ήλιου. Ιδανικές ώρες, βάση της θέσης του ναυαγίου - καλύτερος φυσικό φωτισμός -  είναι οι ώρες, από την ανατολή του ήλιου μέχρι και το μεσημέρι, που οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στο πλοίο. Από το μεσημέρι και μετά, οι ακτίνες πέφτουν στην  πλευρά των ύφαλων του πλοίου, σκοτεινιάζοντας μεν όλο το κατάστρωμα και τα αμπάρια, δίνοντας όμως την ευκαιρία για εντυπωσιακές φωτογραφίες στο σκοτεινό όγκο του πλοίου.

- Το πρώτο σημείο που θα συναντήσουμε, είναι η πρύμνη του, με το πηδάλιο και την προπέλα να βρίσκονται εκεί, έτοιμα, λες, να ξαναδώσουν ζωή στο πλοίο.
 Μια βόλτα, πρώτα από την δεξιά πλευρά, θα μας αποκαλύψει δεκάδες σπειρογράφους στα ύφαλα τού οι όποιοι ανάλογα με το ρεύμα ίσως βρίσκονται ορθάνοικτοι να λικνίζονται ομοιόμορφα. Τελειώνοντας την δεξιά πλευρά και φτάνοντας στην πλώρη, αξίζει να απομακρυνθούμε λίγο από αυτήν και να θαυμάσουμε τον όγκο του πλοίου και την θέση που έχει μέσα στο νερό.  Επιστρέφοντας κοντά στην πλώρη, αρχίζουμε μια πιο λεπτομερή εξερεύνηση, όπου εύκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος, τους εργάτες στις άγκυρες, ετοίμους για τον "απόπλου" !
Τα  ανοικτά αμπάρια, άδεια από το φορτίο.  Μοναδικό εύρημα, ο σκελετός από το παλιό αυτοκίνητο. Λίγο πιο κει, τα ξαπλωμένα άλμπουρα με τις σκάλες και στην συνέχεια, η γέφυρα και τα διαμερίσματα του πληρωματος. Η διείσδυση στα εσωτερικά τμήματα του ναυαγίου δεν κρύβει κινδύνους, παρ όλα αυτά, χρειάζεται αρκετή εμπειρία, καλή φωτιστική πηγή και άριστη πλευστότητα λόγο ιζήματος. Μοναδικός ίσως κίνδυνος, είναι αυτός, της καταστροφής του εξοπλισμού μας από τις σκουριασμένες λαμαρίνες στις εισόδους του πλοίου.

Έντονη είναι, η παρουσία σπειρογραφων, σε όλα τα μέρη του πλοίου, άλλοτε με φόντο το απέραντο γαλάζιο και άλλοτε με φόντο τα εντυπωσιακά μέρη του, κάνοντας τα φλας να παίρνουν φωτιά για εντυπωσιακές φωτογραφίες.
 Το μικρό βάθος και μέγεθος του ναυαγίου μας επιτρέπουν την περιήγηση σε αυτό πάνω από 2 φόρες στην ιδία βουτιά. Έτσι μπορούμε να επικεντρωθούμε σε λεπτομέρειες που πιθανόν να μας ξέφυγαν από την πρώτη μας βόλτα.

Επίσης, οσοι σκέφτονται να επισκεφτούν το ναυάγιο, καλό θα είναι να έχουν υπόψη τους πως η διαδρομή της επιστροφής, έχει  υψόμετρο. Επιβάλλεται λοιπόν ένα ασφαλές διάλειμμα επιφάνειας  πριν την αναχώρηση.

Στη διάρκεια του διαλείμματος μπορείτε, είτε να επισκεφτείτε το Απολιθωμένο δάσος, εξαιρετικά ενδιαφέρον από φωτογραφικής άποψης, η αν πεινάτε να γευτείτε παραδοσιακούς μεζέδες στα 2 γραφικά ταβερνάκια "Athinaios"(με τους υπεροχους μεζεδες) και ''Νεραιδα'' του Αγίου Νικόλαου  .

Video creator: Kostas Ladas:

 

Αναδημοσίευση από: http://kostasladas.blogspot.gr

  • Get to know the Castle Town of Monemvasia… again – Designation of Monuments and reopening of the Upper Town
    Get to know the Castle Town of Monemvasia… again – Designation of Monuments and reopening of the Upper Town Every year, the mediaeval town of Monemvasia, attracts thousands of visitors from all over the world. This is partly because of the unalterable nature of the physiognomy of the town, which is reminiscent of an older, fascinating period of time…
  • The bridge
    The bridge Monemvasia, as a word derives from the composition of two different words “Moni” meaning “The only” and “Emvasis” meaning “Entrance”, in other words the only entrance to the Rock and the renowned Castle Town. The image of the only entrance,…